Intelligens földhő kinyerés

 

 

Intelligens földhő kinyerés

„ A legjobb az embernek és a természetnek”

A földhő a jövő energiája, amelyet egyre szélesebb körben használnak. Az új fúrási eljárások és a fúrástechnikák tovább bővítik lehetőségeket. Németországban jelenleg a meglévő lakóépületek 2%-át helyettesítik új épületekkel (vagy újítják fel) évente, ami az épületállomány 50 évenként történő teljes kicserélődését jelenti. Ugyanezen a piacon már ma minden 9. épület geotermikus energiaellátással épül. 2006-ban Németországban, 24000 földhő rendszert szereltek, kétszer annyit, mint 2005-ben. Más fejlett európai országokban, mint pl. Svédország ez az arány már ma 90%

A földhő használatának előnyei:

 

GRD-rendszer: földhő elérhető közelben
A jelenlegi leggyakoribb módszer, hogy a földhőt hosszú, függőleges furatokból nyerik. Az ehhez szükséges fúrási technika nagyon költséges, és gyakran okoz jelentős károkat a felszínen. Nem szokatlan, hogy a beruházási költségek több mint 50 százaléka a fúrás költségeiből adódik. Az ilyen kalkuláció sok háztulajdonos beruházási készségét fogja vissza. Az új GRD® - eljárással a költségek jelentősen csökkenthetők. A technológia lehetővé teszi, hogy a földhő szondákat egy kis aknából sugárszerűen minden irányban és hajlásszöggel, akár az épületek alatt is létrehozzuk. Mindez az ehhez a megoldáshoz kifejlesztett kompakt – kisméretű - és kezelőbarát GEODRILL 4R típusú fúrógéppel válik lehetségessé!
Az előnyök az alábbiakban jelentkeznek:

A GRD® -rendszer előnyei az alábbi esetekben jelentkeznek:

 

Az innovatív GRD® rendszer
A GRD® rendszer egyesíti a két teljesen különböző rendszer előnyeit, azzal a vízszintesen elhelyezett földhő kollektorok (gyűjtök) és a függőleges fúrással létrehozott földhő szondák előnyeit.
A felület közeli GRD® rendszer megjeleníti mindkét dimenziót (kiterjedést), és kihasználja a rendelkezésre álló területet (telket) mind mélységében, mint a felületében anélkül, hogy a mélyebben megjelenő talajvíz rétegeket megzavarná. A kifejlesztett megoldás jelentősen csökkenti a földhő szondák beépítésének műszaki szükségleteit és költségeit.
Minél nagyobb a furatok legyezőszerűen szétterített kialakítása, annál alacsonyabb a köztük esetleg fellép kölcsönhatás. A max. 40 m furathossz révén a talajhő szondák túlnyomórészt az évszakoktól és a napsugárzástól befolyásolt talajzónán belül helyezkednek el, amely állandó hőkivételt eredményez, amely a nedves, vízvezető zónában különösen hatékony. Az ilyen talajzónák megfúrása (elérése) különösen ajánlott. A terület (telek) alakjától függően ajánlott a földhő szondák elhelyezése a telek közepéről a csillagszerűen elrendezve, ugyanakkor figyelembe vehető a lehetőleg rövid ellátó vezeték (a fúrási aknától a hőszivattyúig) kialakítása.

 

A GRD®-eljárás jellemzői:

Hőszükséglet – hőkiviteli teljesítmény – többletigény

Hőszükséglet: A GRD® rendszer méretezése a hőszükséglettől, hőigénytől függ. Befolyásoló tényezők a lakóterület nagysága, a hőszigetelés minősége, a fűtési rendszer és az évi üzemidő. Egy jól szigetelt, új építésű egy családnak megfelelő 120 m2-es családi ház átlagos hőigénye 8 és 11 kW között van.
Hőkivételi teljesítmény: A döntő tényezőt a talaj tulajdonságai jelentik. Az ideális talaj a tartós és magas hőkiviteli teljesítményhez a nedves talaj és a szikla. Az áramló talajvíz jelentősen emeli a hőkinyerést.
Megfelelő talajok: Laza kőzet, szikla és kevert geológiai képletek. A fúrófejek kiválasztása és az öblítés módja a geológiai viszonyoknak megfelelően történik.
Meleg víz és hűtés: Ha a hőszivattyúval meleg vizet is elő kell állítani, akkor évi 2400 üzemórával kell számolni és ennek megfelelően növelni kell a talajhő szondák hosszát és számát. Adott esetben a talajhőből eredő energiaellátást napenergiával kell kiegészíteni, ill. kombinálni. A hőszivattyúk nyáron a lakóterek hűtését is lehető teszik a fűtőhatás megfordításával.

Intelligens földhő kinyerés - 2011. júliusi Riporterben megjelent cikk